Forsamlingshuset blev atter fyldt

Onsdag i sidste uge var der propfyldt i Sparkær Forsamlingshus til borgermøde om lukning af Sparkær Skole, og i aften blev det stort set gentaget, da der var indkaldt til borgermøde om Energipark og Vådområde Rævind Bæk.

Eva Pinnerup (S), formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune bød velkommen og og fortalte om de overordnede mål for energiprojekter i Viborg Kommune. Herefter blev der givet en orientering om processen, som starter nu, og hvis alt går efter planen kan ende med et endeligt forslag i marts måned 2026.

Det er RELAND og NRGi, der står for projektet, og repræsentanter herfra redegjorde for projektet. Overordnet blev det slået fast, at netop det her projekt er meget anderledes end andre projekter med vindmøller og solceller, da det hele er koblet sammen med naturgenopretning omkring Rævind Bæk. Det blev også betonet, at det viste oplæg er det første oplæg, og der blev kraftigt appelleret til, at lokale fra området, både Gammelstrup og Sparkær gik med i en såkaldt “sparringsgruppe”, hvor man kan komme til orde med både positive og negative tilkendegivelser. Her planlægges et første møde allerede i år.

Der blev også orienteret om økonomien i projektet, og herunder bidrag til lokalområdet. Der bliver etableret en fond, der over 30 år når op på 5,8 mio. kr., og hvorfra der kan udloddes portioner over tid til lokalområdet. Endvidere bliver der bidraget med 20 mio. kr. til en grøn fond, som administreres af Viborg Kommune. Der bliver også mulighed for samarbejde med Stoholm Fjernvarme og måske det kommende varmeprojekt for Mønsted og Sparkær. Er man interesseret, bliver det også muligt at købe andele i projektet, og der blev nævnt en forventet pris på 3.500 kr. til 4.500 kr. pr. andele og max. 50 andele.

Det gik den første time med, og herefter var det tid til spørgsmål og kommentarer, primært til projektet, men der kom også en række kommentarer om holdninger til især solceller, og de var ikke positive. Men der kom også konkrete spørgsmål til projektet, f.eks. om vindmøllers og solcellers indvirkning på dyr, planter og specielt flagermus. Blandt andet lovede Arne Friis Hansen, at der på vegne af Danmarks Naturfredningsforening ville komme et alternativt forslag til placeringen.

Der blev også udtrykt en hel del bekymring over, hvad der skal ske med solcellerne, når de efter 30 år er udtjente, ligesom hvilken indvirkning de har på dyr, der græsser imellem solcellerne. Det kom der ikke konkrete svar på, men kun forventninger til, at det kan håndteres. Flere henviste til udtalelser fra eksperter om, at der slet ikke p.t. er brug for fleres solceller, da der er problemer med at afsætte strømmen. Heller ikke det kom der et ordentligt svar på. Kristian Olesen fra Sparkær opfordrede politikerne, som der var en del af i salen, til at “klappe hesten” og vente til den nye motorvej vest om Viborg kommer. “Her er der plads nok til solceller”, sagde han.

Spørgelysten var stor, og mødet trak ud til 19.30, selv om der var sat et sluttidspunkt kl. 19.00. Karin Stavnskær fra Sparkær fik det sidste ord, og hun opfordrede kraftigt til at melde sig til “sparringsgruppen” for at få indflydelse på projektet.

Læs om projektet