Bue’s tørvevogn kom på plads

Lørdag den 19. august 2023 blev en nyrenoveret tørvevogn synlig i Sparkær. Bue Sørensen har helt alene stået for genopbygningen af vognen, hvor kun metaldelene er de originale. Træværket har Bue selv savet til på sit lille savværk, og vognen er nu placeret på pladsen ved overfor Min Købmand.

Sådan så vognen ud, inden Bue gik i gang.

Bue har skrevet nedenstående om tørvevognen:

Det har i mange år været planen at få renoveret en gammel tørvevogn for at mindes den store tørveindustri, der var omkring Sparkær.

To vogne blev anskaffet for en del år siden, den ene vist fra Mønsted Kalkgruber og den anden fra Lille Vildmose. De sidste par år har de stået opmagasineret hos mig.  På borgermødet i foråret lovede jeg, at jeg nok skulle renovere den ene vogn. Det tænkte jeg, at det kunne jeg da hurtigt gøre. Men det har nok taget lidt længere tid end forventet, nok 2-300 timer, og vogn nr. 2 kunne måske være et projekt for andre😊Da jeg gik i gang, bestemte jeg mig for, at man lige så godt kunne lave vognen sådan, at man kan få glæde af den til andre formål, da vi næppe får brug for at grave tørv igen – nu da vi får fjernvarme. Så der er blevet lavet borde og bænke i vognen, så man kan nyde en øl, sodavand eller en kop kaffe, mens man kigger på toget, der standser.

Den er bæredygtig: den bruger ikke strøm, benzin eller andre drivmidler. Der må nydes mad og drikke ombord. Stille-kupeen er længst væk fra Tønden.
Vognen er en hyldest til de first-movers, som har virket i Sparkær, såsom tørveindustriens Mathias Rahbek og tørvekongen Hans Nielsen, der industrialiserede dansk tørveindustri i slutningen af det 19. århundrede.

Når vi er på sporet, skal vi også huske at hylde den fantastiske toggruppe, der fik toget til at standse i Sparkær igen. Så vognen er både en hyldest til fortiden og til fremtiden.

Så go’ tur😊

Bue

Se flere billeder

Se video