Sparkær Legestues første år

Et kig i et gammelt ringbind fik lige tankerne godt 40 år tilbage i tiden. Her i 2018, hvor Sparkær netop er kåret til årets lokalområde, er det måske på sin plads at fortælle de nuværende indbyggere, at der sandelig også skete noget i byen for 40 år siden.

Dengang var det som nu på mange måder over den samme læst “vi kan godt selv”, hvis vi står sammen. Et eksempel er anvendelsen af Medborgerhuset, der blev taget i brug i 1976, og som straks kom til at summe af liv.

Her åbnede en flok forældre med bistand fra Borgerforeningen en “Legestue”, som var et tilbud til børn, der enten blev passet hjemme eller var i dagpleje. I efteråret 1977 var der 20 børn tilknyttet, og dengang var der kun en enkelt børnehave i Fjends Kommune – den i Stoholm. I en større artikel i Skive Folkeblad den 1. oktober 1977 kan man blandt andet læse:

“Det er muligt at have både “halvdags-” og “heldags-” børn i legestuen – det vil sige en eller to formiddage. Forældrene melder sig frivilligt til at hjælpe med at passe børnene en måned ad gangen. Det er gået meget fint, og nu er vi blevet meget bedre stillet, efter vi har fået købt mere legetøj. Tidligere var det meget opslidende at være her. Jeg skulle hele tiden foretage mig noget med børnene og holde dem beskæftiget, fordi der ikke var andre muligheder. fortæller pædagog Lis Bække Olesen til avisen.

På billedet herover ses nogle af børnene fra dengang – “krøltoppen” th. er Stefan Davies. Men hvem er de andre? Se billedet i stort format her.

Det er Esther Bach, der har gemt artiklen fra dengang, og den omhandler også de lidt ældres brug af Medborgerhuset. Det kan du læse om senere.

Herunder tre medlemmer af Sparkær Borgerforenings bestyrelse i 1977 – f.v. Gotfred Brøndum, Bruno Rey og Joe Christiansen.

Fotos: Casper Jakobsen, Skive Folkeblad.